NL  |  FR  |  EN  |  DE  
klein normaal groot
home
 

De internationalisering van de Vlaamse Rand rond Brussel


COLLOQUIUM en PANELGESPREK

Donderdag 26 april 2012


>> programma/meer informatie

>> presentaties

>> publicatie

 

Deze activiteit is intussen voorbij.

 De effecten van de Europese en internationale rol van Brussel blijven niet beperkt tot het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar zijn in toenemende mate ook in de omliggende gemeenten voelbaar. Het colloquium wil een status quaestionis op maken van het onderzoek in binnen- en buitenland naar de effecten van deze internationalisering op demografisch, economisch, cultureel, sociaal, ruimtelijk, politiek vlak en ook op identiteit en taalgebruik en dat in comparatief perspectief. Daarbij wordt de klemtoon gelegd op drie grote thema's, meerbepaald Europa in de Rand, het omgaan met taaldiversiteit en tenslotte internationalisering en economische dynamiek. Het wetenschappelijke gedeelte wordt gevolgd door een panelgesprek met een actoren die goed geplaatst zijn om in te gaan op een aantal stellingen met betrekking tot de uitdagingen en perspectieven voor de Vlaamse Rand.


PROGRAMMA:


COLLOQUIUM
I. Europa in de Rand
met Caroline Van Wynsberghe (UCL) en Rudi Janssens (BRIO, VUB)

II. Taaldiversiteit in de Rand
met Mieke Devlieger (CTO, KULeuven) en Jeroen Darquennes (FUNDP)

III. Internationalisering en economische dynamiek
met Jan Degadt (HUBrussel) en Christian Vandermotten (ULB)


PANELGESPREK

Met o.a. Gouverneur Lodewijk De Witte (Provincie Vlaams-Brabant), Jan De Craen (vzw ‘de Rand’), Jan Van Doren (Brussels Metropolitan, VOKA), Sarah Auwerx (Huis van het Nederlands), VDAB en journalist Michaël Van Droogenbroeck als moderator.


PLAATS: Provinciehuis Vlaams-Brabant, Auditorium, Provinciestraat 1, Leuven
Wetenschappelijk comité: Jan Degadt (HUBrussel), Mieke Devlieger (CTO, KULeuven), Caroline Van Wynsberghe (UCL), Rudi Janssens (BRIO, VUB), Machteld De Metsenaere (BRIO, VUB) en Ann Mares (BRIO, VUB)
ORGANISATIE: Documentatiecentrum Vlaamse Rand

MET STEUN VAN:  Provincie Vlaams-Brabant, Vlaamse Overheid, Coördinatie Vlaamse Rand, vzw ‘de Rand’ en Studiedienst Vlaamse Regering


< vorige pagina | overzicht