NL  |  FR  |  EN  |  DE  
klein normaal groot
home
 
Cijfers

Deze pagina geeft toegang tot een selectie van statistische informatie met betrekking tot de Vlaamse Rand. In het zijmenu worden de meest recente gegevens voor diverse thema's in tabellen aangeboden. Onderaan de meeste tabellen kan u de cijfers voor meerdere jaren terug vinden, alsook de vergelijking met de gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.  Deze cijfers worden ook in een kaartje weergegeven.


Voorbeeldkaart met data voor de gemeenten van de Vlaamse Rand en het Hoofdstedelijke Gewest. Door over de data te scrollen, worden de plaatsnamen zichtbaar. De gemeenten kunnen ook zichtbaar gemaakt worden via 'locaties: tonen'. In het linkermenu kan u de gewenste jaartallen selecteren.

Wenst u meer gedetailleerde informatie, dan kan u het opzoekwerk onder meer verder zetten door de links die onderaan bij bronnen zijn vermeld, via de link naar de Lokale Statistieken van de Studiedienst van de Vlaamse Regering (SVR). Via dat portaal kunnen allerhande cijfers voor de 19 randgemeenten worden opgevraagd en dit voor diverse subdomeinen (arbeidsmarkt, gemeentefinanciën, cultuur en jeugd, demografie, economie, energie, landbouw, milieu, mobiliteit, onderwijs en vorming, personen met een handicap, ruimtelijke ordening, toerisme, welzijn en wonen).


PUBLICATIES:

Cijferboek Vlaamse Rand

Het cijferboek beslaat 148 bladzijden met gegevens over een brede waaier van thema’s zoals bevolkingsevoluties, cijfers over  nationaliteit en origine, economie en arbeidsmarkt, financiële situatie van de inwoners, onderwijs, cultuur, welzijn, ruimtegebruik en wonen. Ook cijfers omtrent de bestuurskracht van de gemeenten (schuld, investeringsuitgaven, personenbelasting, opcentiemen) werden opgenomen. Per gemeente van de Vlaamse Rand worden cijfers weergegeven en vergeleken met het cijfer voor de provincie Vlaams-Brabant, het Vlaamse Gewest en voor persoonsgebonden zaken zo mogelijk ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De belangrijkste trends en vaststellingen worden beschreven in de bijhorende tekst Een blik op de Vlaamse Rand.

 

>>> NIEUW >>>


VORIGE EDITIES


 

Gemeentelijke profielschetsen EDITIE NAJAAR 2015

De Studiedienst van de Vlaamse Regering heeft de gemeentelijke profielschetsen geactualiseerd en vernieuwd. Nog meer dan vroeger bevatten deze lokale portretten een overzicht van de voornaamste cijfergegevens van de betreffende gemeente op het vlak van demografie, bestuurskracht van gemeente en OCMW, grondgebied, economie en levensomstandigheden.

U kan de gemeentelijke profielschetsen van de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand hieronder downloaden. Het gaat om pdf-bestanden van telkens 4,5 MB.Lokale integratiemonitor EDITIE 2015

De Studiedienst van de Vlaamse Regering ontwikkelde een lokale inburgerings- en integratiemonitor die jaarlijks geactualiseerd wordt. De monitor bevat gegevens over de aanwezigheid van nieuwkomers en personen van vreemde herkomst en over hun relatieve achterstandspositie binnen de domeinen onderwijs, tewerkstelling, huisvesting, welzijn en armoede. Elke gemeente krijgt zicht op het aantal leefloners en kansarme geboorten van vreemde herkomst en op het aantal kinderen en jongeren waar de thuistaal niet het Nederlands is.

U kan de monitors van de 19 gemeenten van de Vlaamse Rand hieronder downloaden. Het gaat om pdf-bestanden van telkens ongeveer 1,4 MB.

Asse/Beersel/Dilbeek/Drogenbos/Grimbergen/Hoeilaart/Kraainem/Linkebeek/Machelen/Meise/Merchtem/
Overijse/Sint-Genesius-Rode/Sint-Pieters-Leeuw/Tervuren/Vilvoorde/Wemmel/Wezembeek-Oppem/Zaventem


Het internationale karakter van de Vlaamse Rand. Vergelijking met het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het ruime ommeland.


Wonen in de Vlaamse Rand

Omgevingsanalyse
  • SVR-Rapport 2009/5: De Vlaamse Rand: socio-economisch profiel en een blik op het Vlaamse karakter, meer informatie

Andere publicaties met cijfermateriaal over de 19 Vlaamse randgemeenten kan u via de bibliotheek opsporen.